تارنمای ادبی قلم طلایی1 - امیر نمازی

وب سایتی جامع و تمرین محور برای علاقمندان به داستان و نویسندگی

کارگاه مشق شب پنجم / جمعه 23 اسفند 98

 

تشریح واژگان مرتبط با این تمرین

جِدّ

جِدّ به کسر ج و تشدید دال، کلمه ای عربی و در معنای " کوشش " است. / معانی دیگر آن که به کار فارسی زبان ها می آید، " امرِ جدی و واقعی / جدیت " می باشد.

 

جَزر و مَد

جزر و مد به فتح اول، در معنای « فرو نشست آبِ دریا در اثر حرکت ماه » است. این ترکیب با ز (جزر) نوشته می شود و نوشتن آن با ذ (جذر) اشتباه بوده و عمل ریاضی را تداعی می کند. [امیر نمازی]

 

بُته جِغه

بته جغه یکی از نقوشی است که در تاریخ هنرهای سنتی و دستی ایران همیشه مورد توجه هنرمندان و صنعتگران بوده است. از این طرح و نقش در تزیین انواع صنایع دستی بویژه پارچه، قالی، گلیم، کاشی، سفال، شال بافی، نساجی، خاتم، زربافی و... استفاده می شود.

املای آن به شکل « بته جغه » صحیح است و هیچگونه واو عطفی در آن به کار نمی رود؛ علاوه بر این، املای « جغه » با غ است در فرم ادبی اصیل و فرهنگ های لغت پارسی نیز این مورد را تایید کرده اند اما در زمره اشتباهات و اغلاط رایج و مصطلح آمده و در متون نوشتاری و مجازی می بینیم که به غلط به شکل « بته جقه » نوشته شده است

از امروز، این واژه پارسی و زیبا را به شکل صحیح آن به کار ببریم. [ امیر نمازی ] 

قاعده فعل است و شکل ادغامی آن

 

 

در طول زندگی روزمره، با انبوه واژگانی رو به رو می شویم که با " است " ترکیب و ادغام شده اند. این فعل مهم آنقدر با زندگی و افعال کاربردی مان عجین شده که محال است روز و لحظه ای را بدون آن سر کنیم!

در طول روز، چه میزان از " است " و فرم عامیانه اش استفاده می کنید؟

در همین فعل، چند قاعده و نکته نهفته است که یکی ازآن ها را دراین دستنویس یاد می گیریم و دوره می کنیم...

 

به چند عبارت زیر توجه کنید؛ به نظر شما کدامیک صحیح است؟

" کدام است، نیکوست، نغزست، شب ست، دانا است، او گیج است، او سپهر است، راه باز است، زهرا کدامیک از آن دو است، سفری ست مشقت بار، آخر صف اینجا است؟ و... "

 

در مجموعه بالا، کدام شان صحیح است و کدامیک غلط؟ شیوه درست نویسی شان چگونه است؟

طبق قاعده ای که حرف الف (است، با الف شروع می شود) دارد، اگر این کلمه (یعنی است خودمان) بعد از کلمه ای بیاید که به «ا» و «و» ختم شود، می توانیم « است » را بدون الف بنویسیم. این فعل در مقابل این چنین کلماتی ادغام و روان سازی می شود؛ به مثال های زیر دقت توجه کنید:

* دانا است (دانا، با الف ختم شده است؛ طبق این قاعده می توانیم به این شکل بنویسیم : داناست.)

* نیکو یا نکو (هر دو با واو ختم شده است؛ طبق این قاعده می توانیم به شکل نیکوست یا نکوست بنویسیم.)

 

-*- شکل " است / ست " هر دو در داستان نویسی مورد استفاده قرار می گیرد؛ همواره سعی کنیم بخوانیم و در متون خود استفاده کنیم که به زیبایی هرچه بهتر جملات کمک می کند...

 

 

 


امیر نمازی - جمعه 23 اسفند 98


 

  • نظرات [ ۰ ]

کارگاه مشق شب چهارم / جمعه 16 اسفند 98

 

تشریح واژگان مرتبط با این تمرین

 

وام گزار

گزاردن، فعلی پر استفاده است که به شکل ترکیبی و وابسته می آید و به معنای " ادا کردن " است.

" وام گزاردن " یعنی " ادا کردن وام، باز پس دادن وام، پرداخت قسط های وام دریافت شده (پایانی - امیر نمازی)"؛ بنابراین، وام گزار کسی است که وام خود را بازپس می دهد.

در بسیاری از متون و نامه های اداری، این ترکیب را به شکل غلط " وام گذار " یا " وامگذار " می نویسند در صورتی که این ترکیب به گونه ای است که باید به شکل جدا نوشته شود. این کلمه در تمرین دیشب قریب به یازده دفعه اشتباه نوشته شده که نشان از سختی و اشتباهی رایج در فرم گزار و گذار دارد. (در این باره پستی مجزا ارسال خواهد شد.) از این به بعد، این کلمه را به صورت مجزا و همراه با " ز " بنویسیم. [امیر نمازی]

 

واله

به معنای " عاشق، شیفته، سرگشته، شیدا " است. از این کلمه می توان در داستان و رمان های تاریخی و در موقعیت های خاص استفاده هوشمندانه ای کرد.

 

ناگزیر :  ناچار، مجبور

با چاپ و انتشار زودهنگام کتاب، نویسنده می شویم؟

 

 

با چاپ و انتشار زودهنگام کتاب، نویسنده می شویم؟

نویسنده شدن، رویای هزار و یک نفری است که قلم به دست می نویسند و آرزو دارند نامشان روی جلد کتابی بدرخشد و آن را به این و آن نشان بدهند و بگویند:

  • این کتاب را من نوشتم... ببینید...

داشتن کتاب و خروجی، بسیار ارزشمند است اما نهایت کار نویسنده نیست و تازه ابتدای راه اثباتش خواهد بود و بسیاری افراد، پس از این مرحله می درخشند و خود را بیش از پیش اثبات می کنند و برخی دیگر، در همین نقطه می مانند و دیگر رشد و تعالی نمی یابند!

کارگردان، نهایت کارش ساخت فیلمی جذاب و درخور توجه است و با آن معرفی می شود؛ مجسمه ساز، نهایت کارش ساخت مجسمه ای زیبا و خوش تراش است که به دیگران نشان دهد و برایشان خاطره ای ماندگار ایجاد کند؛ تدوینگر فیلم، می کوشد تا بهترین هنر و سلیقه اش را خرج کند و بُرش های برهم ریختۀ فیلم را به درستی کنار هم بیاورد و مکثی ایجاد نشود و....؛ و در مقابل، نویسنده، فردی است که تمامی این خصوصیات و اتفاقات را در وجود خودش دارد و هم باید خاطره ای خوش نقش برای همگان ایجاد کند و هم کارش را به بهترین شکل به خواننده تحویل دهد؛ علاوه بر این باید بین این کتاب و آن کتابش، هزاران زندگی را از نظر گذرانده باشد و در کوله بار نویسندگی اش تجربیات گوناگونی بریزد و نگاه دارد، افراد بسیاری را دیده و تحلیل کرده باشد و در یک جمله کوتاه و مختصر:

نخ داستانی هجدهم (نخ داستانی + توصیف)

 

با الهام از عکس انتهایی، در مورد دو جملۀ زیر چند خط بنویسید و ارسال کنید.

 

تمرین نخ داستانی

1. با عینک دودی و آن ماسک، شبیه به ساقی های لب چهارراه شده بودم...

2. ما عینکی ها (یا عینک به چشم ها) درد مشترکی داریم...

 

 

تمرین توصیف

1. عکس و ترکیب ماسک، عینک و بخار روی آن را در چند خط و به صورت کوتاه توصیف کنید. (صرفاً توصیف کوتاه مدنظر است. / از نوشتن داستان یا شبه آن اجتناب فرمایید.)

در زمان ارسال مشق نامه، حتماً نام تمرین و شماره آن را ذکر کنید.

 

 

 


تمرین هفته هجدهم نخ داستانی - کانال ایده داستان (75)


  • نظرات [ ۵ ]

قاعـده مهم حـرف واو

 


قاعـده مهم حـرف واو


 

به این جمله توجه کنید:

" روزی در حال عبور از جایی بودم که پرنده ای نارنجی دیدم. زیبا بود. و کِرمی خوش خط و خال به منقار داشت. و سرش را مرتب می چرخاند. و آن کِرم را نه می خورد نه پرتاب می کرد و همانطور پریشان حال مانده بود...! "

 

در این جمله چه نکته ای نهفته است؟ چه حدسی می زنید؟

نکته در « واو » ها نهفته است. نگاهی به آنها بیندازید...

واو، جزء حروف ربط و اتصالی است و طبق قواعد، بعد از آن هیچ نشانه و علایم نگارشی به کار نمی رود.

یکی از وظایف واو، اتصال دو جمله به یکدیگر است. آمده است تا دو جمله مرتبط به هم را به یکدیگر وصل کند؛ با این تفاسیر اگر بعد از « واو » از نشانه هایی مثل « نقطه » ، « ویرگول (کاما) » ،« نقطه ویرگول (نقطه کاما) » ، « علامت تعجب و پرسش » و... استفاده و آذین شود، اشتباه و تناقضی آشکار و مخالف با فلسفه وجودی « واو » رخ می دهد و در قواعد درست نویسی، این چنین حرکتی پسندیده نیست؛ دلیل آن هم کاملاً مشخص است:

استفاده از « واو »، یعنی این جمله ادامه دارد و خواهان قطع آن نیستم و آوردن هرگونه نشانه ای پیش از این حرفِ ربط، قاعده آن را درهم می شکند و ضمن برهم ریختن ظاهر استاندارد جمله، آن را دو پاره می کند!

این یکی از اشتباهات متداول و وسیع است که در بسیاری از متون ساده و حرفه ای مشاهده می شود و با یادگیری و رعایت آن، می توان به جملات  لباسی آراسته و در خور پوشاند و هر خواننده ای را از این نظم و آرایش به وجد آورد...

 

نکته به اتمام رسید، جمله ای که در صدر متن آمده است را بردارید و

پس از ویرایش و صحیح نویسی، زیر همین پست ارسالش کنید.

 

 


امیر نمازی / یکشنبه یازدهم اسفند 98


 

  • نظرات [ ۶ ]

حروف الفبای پارسی

 

حروف، کلمه را می سازند و کلمه، جمله را و این چنین ارتباط شکل می گیرد.

این حروف هستند که به داستان و نوشتن جان می بخشند و اگر نبودند، هیچ ارتباط اولیه ای شکل نمی گرفت و نه نامه ای رد و بدل می شد و نه داستانی به رشته تحریر در می آمد؛ بسیاری از ما پارسی زبان ها، در همین قدم اول مشکل داریم! درست فهمیده اید، بسیاری حتی ترتیب حروف الفباء را هم نمی دانند و این یکی از اتفاقات تلخ و دردناکی است که این زبان شیرین و کهن به خود می بیند...

برای رفع این ایراد و اشکال، نخستین پست آموزشی این صفحه را با یادگیری و دورۀ حروف الفبای پارسی آغاز می کنیم تا اگر فراموش تان شده یا شما هم جزء آن دسته هستید که ترتیب حروف را نمی دانید و به درسی اَدا نمی کنید، با مشاهده و خوانش تصویر نوشته زیر ضمن یادآوری و تحکیم آن، اولین قدم تان را به بهترین شکل ممکن بردارید؛ بد است که پارسی زبان باشید و حروف زبان مادری تان را بلد نباشید و نتوانید به درستی و ترتیب بیانش کنید...

  • نظرات [ ۰ ]

یک از یازده بزرگتر می شود اگر...

 

یک از یازده بزرگتر می شود اگر...

چه تصور و برداشتی از این عنوان درشت دارید؟ چه چیزی به ذهن شما خطور می کند؟

 

امروز ششم اسفند ماه است و حداقل 23 روز دیگر، به اتمام سالِ پر فراز و نشیب 1398 مانده است. اگر بخواهیم حسابی سرانگشتی و تاجرانه داشته باشیم، تاکنون 342 روز از سال گذشته است وشما تنها 23 روز دیگر فرصت دارید تا امسال تان را به خوبی و با موفقیت به اتمام برسانید؛ در این دست نویس به این موضوع می­پردازم و در انتها، راه هایی را باهم مرورخواهیم کرد که به روزهای باقی مانده ­یتان رنگ طلا می بخشد و ضمن جبران کاستی های 11 ماهه گذشته، نردبان موفقیت و رسیدن به خواسته ها را هم نشان تان می دهد و برای ادامه زندگی نیز یاری تان خواهد کرد؛ اگر:

با علاقه و تعهد، به تمامی آن ها جامۀ عمل بپوشانید و کم کاری نکنید...

نمی دانم چه شغلی و چه میزان درآمدی دارید، برای زندگیتان هدف و برنامه ای دارید یا خیر اما اطمینان دارم که به خوب بستنِ پرونده سال و سَبُک وارد شدن به سال جدید علاقه وافری دارید! اگر سال قبل را خوب ببندید، با سبُکی و انرژی بیشتری به استقبال سال جدید می روید و می توانید بهتر و مؤثرتر زندگی کنید...

برای شما چندین پیشنهاد دارم که می تواند تأثیرگذاری این ماه را بیشتر از پیش کند و به کمک آنها کم کاری­های 11 ماه گذشته را به خوبی جبران کنید. تمام این پیشنهادات و قرارهای موفقیت را با دقت بخوانید و اگر تصمیم به خوب زیستن و بستن پرونده سال 98 تان دارید، آنها را با علاقه و تعهد انجام دهید و نتیجه اش هرچه که بود، در قسمت نظرات بنویسید و به اشتراک بگذارید...

قرار سوم باهم نویسی

 

این تصویر می خواهد چه حقیقت و پیامی را بازگو کند؟

آن را بنویسید و به یادگار بگذارید...

منتظر خواندن پیام های دلنوازتان هستم...

  • نظرات [ ۹ ]

نخ داستانی هفدهم

 

 

در مورد هر یک از جملات زیر، چند خط بنویسید و زیر پست ارسال کنید...

1. غول های برفی از هر طرف قد علم کرده بودند...

2. آنقدر پاک و معصوم بودم که...

3. از خواب بیدارم کرد...

 

 


تمرین هفته هفدهم نخ داستانی - کانال ایده داستان (72)


 

  • نظرات [ ۱۷ ]
تنها با نوشتن و تمرین مکرر است که رشد می کنید؛ پس تا می توانید بنویسید که نوشتن، رسالت شماست...
نویسندگان
Designed By Erfan Powered by Bayan